
תכנית גוונים לפיתוח מנהיגות קהילתית
תכנית גוונים לפיתוח מנהיגות קהילתית בהוד השרון, יוזמה של עיריית הוד השרון ואלומה בשיתוף פדרציית סן פרנסיסקו, מכשירה תושבות ותושבים מתוך העיר לפתח ולהוביל מיזמים קהילתיים, ליצור ולהתחבר למסגרות השתייכות קהילתיות עבור התושבים בשיתוף המרכזים הקהילתיים הקיימים בעיר.
פיתוח ואסטרטגיה: אורלי דבוש ניצן, מנכ"לית אלומה.
מנהלת התכנית: יפעת אידלמן.
רקע
בכל העולם אנו עדים לתופעה של צמיחת קהילות כצורה חדשה של התארגנות חברתית. הצורך בשייכות הוא צורך אנושי בסיסי ומחקרים מראים כי השתייכות לקהילה תורמת לשיפור איכות החיים, לתחושת השלומות (Well-being), ולהתפתחות אישית וקבוצתית.
קהילות רבות קמות סביב צורך להשפיע לטובה על הסביבה מתוך עשייה קהילתית משותפת. קהילות כאלו מבססות תחושת שייכות לקבוצה ולמקום, ומאפשרות רישות חברתי ומקצועי, אחריות ושייכות.
על פי העתידן דוד פסיג, התארגנות והשתייכות לקהילות היא הדרך הטובה ביותר להתמודד עם האתגרים שמציבה בפנינו העת הנוכחית.
השינויים המהירים, חוסר הודאות, התמורות הכלכליות והחברתיות בעקבות שינויים מקומיים וגלובאליים , מזמנים ומאפשרים היום יותר מתמיד התארגנויות קהילתיות חדשות, שצומחות מהשטח מתוך תחושת סולידריות וערבות הדדית, ונותנות מענה לאתגרים החדשים בתקופה זו.
אנו מזמינים אתכם לקחת חלק במחזור השני של תכנית ייחודית להכשרת מנהיגות קהילתית, להכיר מודלים ייחודים לבניית קהילות, ולעצב יחד מיזמים ומרחבים קהילתיים עבור התושבים בעיר.
על התכנית
תכנית גוונים של פדרציית סן פרנסיסקו פועלת מזה כמה עשורים לחיזוקה של החברה בישראל כחברה דמוקרטית, פלורליסטית וצודקת לכל אזרחיה. התכנית מבקשת להפגיש את עמיתיה עם קולות וביטויים שונים של ישראליות הקיימים במרחב הציבור באופן בלתי אמצעי ולהפכם “שגרירים” למסרים של מורכבות, הכלה, שבירת סטיגמות, ותשוקה ליצירת מרחב ציבורי עשיר, מאפשר והוגן. בין בוגרי ובוגרות התכנית בכירים במגזר הציבורי, העסקי והמקומי.
תכנית "גוונים בקהילה" תאפשר למשתתפים/ות להיות חלק מקבוצת מנהיגות קהילתית מקומית, במהלכה ירכשו כלים לפיתוח ולהובלה של יוזמות קהילתיות כמענה לצורך של הקהילה.
הלמידה בקבוצה מתרחשת בשלושה מעגלי זהות: אישי, קבוצתי ומקומי. התכנית תחשוף את המשתתפים לקולות מגוונים דרך הלימוד המשותף כקבוצה, מפגשים עם מומחי תוכן ורכישת כלים של יזמות ובינוי קהילתי, סיורים מעוררי השראה והכרות עם מודלים של קהילות ומיזמים חברתיים פורצי דרך בארץ ובעולם.
עם סיום התכנית ובעקבות תהליך מיפוי וזיהוי צורך, ייקחו העמיתים חלק בתהליך "מאיץ פיתוח" (אקסלרטור Accelerator) בו יוכלו לפתח מיזמים קהילתיים בעיר.
התכנית שואפת לייצר שותפות בין אנשים וקהילות שונות בעיר, מתוך כבוד ואחריות לטוב היישובי המשותף.
לקריאה על פעילות בוגרי תכנית גוונים בקהילה בהוד השרון.
למי מיועדת התוכנית?
תושבות ותושבי הוד השרון, המעורבים בחיי הקהילה שרוצים לצאת למסע משותף של למידה והשראה, לרכוש כלים ולהשפיע על המרחב הקהילתי.
תנאי קבלה ותהליך המיון:
• מילוי שאלון מקדים לבחינת התאמה.
• ראיון מקדים.
• מעורבות בפעילות התנדבותית בקהילה.
• פתיחות ומוכנות לקחת חלק בתהליך קבוצתי מתמשך.
• מוטיבציה להוביל מיזמים קהילתיים למען התושבים.
• התחייבות להשתתפות מלאה בתכנית.
שימו לב, קיימת השתתפות עצמית בגובה 500 ש"ח.
• בין שיקולי הועדה יילקחו בחשבון גיוון וייצוג הקבוצות השונות במרקם העירוני .
• ועדת המיון מורכבת מנציג/ה הפדרציה, נציג/ת אלומה, נציג/ת הרשות המקומית, הצוות המקצועי.
• בוגרי התכנית יזכו להיות חלק מקהילת הבוגרים של רשת גוונים, מטעם פדרציית סן פרנסיסקו.
מבנה התכנית ותאריכים
מפגש הכרות – 4/5/23 בשעה 18:00
סמינר יומיים כולל לינה – 10/5-11/5/23 ימים רביעי חמישי.
6 מפגשים קבוצתיים של 3.5 שעות כל אחד:
ימי חמישי בשעה 17:00 בתאריכים: 1/6 , 15/6, 22/6, 6/7 , 13/7, 7/9
סיור יום 7/9 יום חמישי 07:30-16:00
יום "מאיץ פיתוח" מיזמים – 20/7/23 יום חמישי 14:00-20:00
סיום וחלוקת תעודות 21/9/23 יום חמישי 17:00
בוגרות ובוגרי תכנית גוונים בקהילה מספרים
" אני מרגישה שהקורס נתן לי ביטחון ושפה להתחיל לפעול. הקורס עזר לי לגבש את הרעיונות שלי ולנסח לעצמי דרכי פעולה, בעיקר בזכות המפגשים הרבים עם פעילים קהילתיים בשטח (בהוד"ש ובסיורים). וכמובן, קבוצת האנשים הנהדרת והתמיכה מהמנחות. מרגישה שזכיתי במתנה."
"התכנית מעשירה ומתווה דרך מובנית בצורה מאוד נכונה. היכרות, מפגש עם סיפורים וקהילות מעוררות השראה, ומשם התוויה של 5 פרויקטים שלנו. תכנית משמעותית!"
"קורס מושקע, בלטה מאד החשיבה של הצוות המוביל על כל פרט. אני מעריך קורס כשבאמת יש מאחוריו הרבה מקום לסימני שאלה, חיבורים בין אנשים, יכולת להעלות רעיונות ללא חשש וגם ביקורת בונה. הגעתי לכל מפגש בשמחה ובזמן…"
"מאד נהניתי. נבחרו אנשים מוכשרים ורציניים בחלוקה רב גונית מבחינת מקצוע/גיל/רעיונות… היה קורס מדהים חוויתי ומעשיר."
"הקורס עלה על ציפיותיי. הכרתי אנשים מדהימים! היה לי מעניין, היה מפגש מרתק ומחמם לב – עם חברי לקורס ועם מובילי מיזמים בירושלים. אצלי נוצרו התלהבות, מחויבות ורצון להעביר את המיזמים לשלב מעשי, שיקרום עור וגידים. "
"הקורס היה מקסים, נהניתי מאוד מהתכנית, היא אפשרה לי לחלום חלומות ולהתחיל להגשים. המפגש עם האנשים הנפלאים – הצוות שמוביל את התכנית וכל המשתתפים היה מרתק ומעורר השראה. הייתי שמחה להמשיך להיפגש וללמוד עוד ועוד. מרגישה שאני רק בתחילת הדרך."
"תוכנית. מסע. פשוט קסם שהתרחש יחד שמדהים שלכולנו ההרגשה שצמאים לעוד ממנו ומצפים לבאות. ממפגש למפגש ההודיה שבי רק התעצמה ומודה על הזכות להיות חלק ממסע ייחודי רבגוני ומרתק שכזה."
להגשת מועמדות
*שאלת חובה
בוגרי ובוגרות התכנית















מיזמים של בוגרי התכנית










למידה והשראה
במהלך התכנית התקיימו שני סיורים בהם נפגשו עמיתי גוונים בקהילה עם יזמים ונחשפו למיזמים קהילתיים מגוונים.
יזמים ומיזמים קהילתיים
קהילת יוצרים ירושלמית המאגדת אמנים, פעילים חברתיים, אנשי חינוך ויזמים ופועלת בעיר מאז שנת 2009 בתור עמותה. הקהילה פועלת כמעבדת מחקר לחיים עירוניים מקיימים, ומספקת חממה ובית ליוזמות במרחב שבין אמנות, חברה וקיימות.
נולד מבית היוצר של פרויקט "מצילות המזון" אשר הוקם ב-2018 ופועל מאז לקדם מערכת מזון עירונית בת קיימא בירושלים, בדגש על צמצום בזבוז המזון בכל מישוריו.
מרכז תרבות אמנות וחברה שקם על חורבות של מבנה נטוש ויפיפה בירושלים.
האישה והאגדה, מייסדת ומנהלת את הרמוניקה, מקהלה קהילתית.
מיזם חברתי לאירוח בייתי אצל נשים ירושלמיות. המיזם הוא חלק ממגמה עולמית מתחזקת של תיירות חברתית, המאפשרת לטעום ולהכיר מקרוב פולקלור, אמנות, תרבות, וסיפורי חיים.
אקטיביזם חברתי שמאחד קהילות, מגזרים רשות ותושבים. סיור זבל, עם
אפרת גבעתי, מנהלת תחום קהילה, פעילה חברתית וקהילתית בנשמה.
ספרית רחוב הבנויה בצורת פרגולת עץ עם קירות עטורי ספרים המחזיקה אוסף ספרים גדול ומרשים, עם המון פעילות לאורך השנה. נבנתה במסגרת פרוייקט "תעשו מקום – פלייסמייקינג ירושלמי".
בית קפה קואופרטיבי, קהילתי ושיתופי בבית הכרם
גינה קהילתית בבית הכרם, המשמת מרחב לצמיחה, למידה שייכות וקהילה.
מיזם קהילתי-סביבתי המעודד שימוש באופניים ככלי תחבורה ברחבי העיר תל אביב – יפו.
מיזם חברתי היוצר ומקדם חוויות תרבותיות קולינריות ,המובלות על ידי טבחים ומדריכים מקהילות שוליים בישראל.
קולקטיב נשים אפריקאיות. מיזם חברתי המספק תעסוקה, תמיכה וליווי לנשים אפריקאיות, עטוף באמנות, בתל אביב
במה ליצירה וליוזמות קהילתיות. רשת אנושית המורכבת ממאות צעירים וצעירות שהחליטו לייצר לעצמם את אלטרנטיבת החיים שהיו רוצים לחיות בה, בבאר שבע.
מאגר הידע המקצועי
בכל העולם אנו עדים לתופעה של צמיחת קהילות כצורה חדשה של התארגנות חברתית. הצורך בשייכות הוא צורך אנושי בסיסי ומחקרים מראים כי השתייכות לקהילה תורמת לשיפור איכות החיים, לתחושת השלומות (Well-being), ולהתפתחות אישית וקבוצתית.
קהילות רבות קמות סביב צורך להשפיע לטובה על הסביבה מתוך עשייה קהילתית משותפת. קהילות כאלו מבססות תחושת שייכות לקבוצה ולמקום, ומאפשרות רישות חברתי ומקצועי, אחריות ושייכות.
מתוך הבנה זו, רשויות רבות בארץ ובעולם מאמצות גישה חדשה, הרואה בתושבים שותפים לקבלת ההחלטות בתחומי חיים שונים במרחב העירוני. ברוב הרשויות המקומיות יצאו לפועל מגוון רחב של יוזמות לשיתוף תושבים ובעלי עניין במנעד תחומים ורמות שיתוף.
תכנית "גוונים בקהילה", נפתחה על מנת לקדם מגמות אלו דרך פיתוח מנהיגות קהילתית בעיר.
במאגר הידע המקצועי של התכנית תוכלו למצוא מאמרים מקצועיים בנושא קהילה, מנהיגות ויזמות קהילתית.








